Ontregelen is essentieel om organisaties toekomstbestendig te maken
De groei van een organisatie is iets ontastbaars, zeker als je het hebt over strategische plannen om dit te bewerkstelligen. Welke invloed hebben deze daadwerkelijk op de resultaten in de toekomst? Hier kan eigenlijk niemand antwoord op geven. Toch ga ik een poging wagen om het belang ervan tastbaarder te maken.
Een goede fundering staat aan de basis van ieder succes
Stel je bouwt een huis dan weten we allemaal hoe belangrijk het is om een fundering te hebben die waterpas is. Als de fundering niet waterpas is, ga je tijdens de bouw tegen diverse problemen aanlopen. Want je kunt nog de beste metselaar inhuren, een rechte muur ga je niet krijgen. Misschien is hij op het eerste gezicht recht, maar op de lange termijn gaat het verzakken en had je gewild dat je het in de basis gelijk goed had aangepakt.
Waarom passen we dezelfde logica niet toe wanneer we het hebben over de ontwikkeling en de groei van een organisatie?
Hoe vaak hoor je wel niet: Maar zo doen we het al jaren!!! Mijn eerste reactie is hierop meestal: So what? Klinkt misschien onaardig, maar ik kan weinig met deze opmerkingen. Deze manier van denken is vaak de kern van het probleem. Hierbij wil ik niet zeggen dat alles wat er tot nu toe gedaan is niet goed is, maar wel dat tijden veranderen, mensen veranderen en de arbeidsmarkt veranderd. Als een procedure 5 jaar geleden is bedacht, dan kan ik je bijna met 100% zekerheid zeggen dat deze niet meer van deze tijd is, ondanks dat het ‘pas’ 5 jaar geleden is.
Let's set this straight!
Maar wat stel jij dan voor? Overal een streep door zetten? Zeer zeker niet! Durf te ontregelen, hoe spannend dit ook kan zijn. Heb het lef het roer om te gooien en niet verder te bouwen op iets wat niet werkt. Binnen een organisatie duurt het langer voordat je erachter komt dat de basis niet goed is. Des te meer reden om te ontregelen met als doel de organisatie toekomstbestendig te maken.
Maar hoe ga je die organisatie nou ontregelen?
Hierbij is het belangrijk dat je de status quo gaat bepalen. Niet alleen vanuit recruitment, maar vanuit de business, HR en recruitment. Kijk niet alleen naar waar we nu staan, maar blik terug, het liefst 5-10 jaar met als doel om op deze manier naar de toekomst te kijken. Wanneer inzichtelijk is wat de afgelopen 5-10 de trends zijn geweest binnen de organisatie kun je een globale inschatting maken van wat je de komende jaren kunt verwachten. Vanuit hier kunnen strategische plannen gemaakt worden die erop toezien dat we minder ad-hoc gaan werken en meer strategisch. Als je dit goed uitwerkt ga je de basis leggen voor een toekomstbestendige organisatie.
Klinkt best logisch toch? Waar gaat het dan mis?
Er wordt te veel vanuit onze eigen eilandjes gewerkt. Alle partijen hebben hun eigen ideeën en eigen plannen. Communication is key zeggen ze wel eens, en dat klopt. Er is geen verbinding en er wordt te veel naar elkaar gewezen wanneer er zaken niet lopen. We durven niet uit onze gewoontes te stappen, ondanks dat we stiekem wel weten dat meer van hetzelfde niet het verschil gaat maken.
Hoe gaan we samen ontregelen?
Er is geen kant en klaar antwoord. Samen ontregelen betekent samen toekomstplannen maken. Ga met elkaar om tafel zitten om te bepalen wat er nodig is om uit de vaste patronen te stappen. De gemene deler is altijd business continuïteit en dat mogen we nooit uit het oog verliezen. Alleen dan kun je samen gaan bouwen en je organisatie toekomstbestendig maken.
Stapt jouw organisatie ook moeilijk uit vaste patronen? Moeten deze doorbroken worden? Ik kom graag een keer sparren over hoe we kunnen ontregelen met als doel een stabiele basis te leggen voor de ultieme business continuïteit.