Hoe bouw je een duurzame organisatie? Ik ontwikkelde hiervoor de ideale recruitmentmix
Recruitment moet hoger op de agenda. Dit is een kreet die je vaak hoort vanuit recruitment professionals. Ik ben het hier overigens helemaal mee eens, want wil je jouw organisatie op een organische wijze laten groeien is een goed werkend recruitment apparaat essentieel. En daar zit de crux. Want om het apparaat goed geolied en werkend te krijgen moet alles haarfijn op elkaar afgestemd zijn. De 3 factoren die op elkaar afgestemd moeten worden zijn; recruitment, organisatie en arbeidsmarktcommunicatie. Ik ga op onderzoek uit.
Allemaal eigen tuintjes
Wat ik op dit moment vaak merk is dat iedereen zijn ‘eigen’ werkzaamheden op orde heeft, maar hierbij geen verbinding legt met de andere stakeholders. Ik gebruik vaak de metafoor dat wij allemaal ons eigen tuintje hebben. Ons tuintje is goed onderhouden, er groeit geen ongewenst onkruid en zodra we dit op zien komen, pakken we dat direct aan. Alleen is er zoveel wildgroei op de paden die naar elkaar toe leiden, dat deze eigenlijk niet begaanbaar zijn. Ondanks dat we allemaal weten hoe belangrijk het is om de paden vrij te houden, verschuilen we ons achter de ‘dit is niet mijn taak’ mentaliteit wat erin resulteert dat er vervolgens niets gebeurt. We blijven dus helaas in ons eigen tuintje opereren.
Hoe zorg je ervoor dat wij ons allemaal verantwoordelijk voelen voor de wildgroei op de paden die naar elkaars tuintje leiden?
Naar mijn idee is het belangrijk dat je als recruiter zorgt voor bewustwording, verbinding tussen de diverse afdelingen en dat we niet meer alleen preken voor eigen parochie. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Recruitment zal altijd zeggen dat de organisatie niet snapt wat er nodig is om de juiste kandidaten uit de markt te halen. De organisatie vindt dat recruitment niet snapt wat er nodig is om het bedrijf op winstgevende wijze draaiende te houden. Recruitment wil altijd meer geld om de werkzaamheden goed uit te voeren. De organisatie zegt de kracht van succes is schouders eronder en gaan!
Arbeidsmarktcommunicatie werkt alleen met de neuzen dezelfde kant op
De derde factor is arbeidsmarktcommunicatie. Je kunt nog zulke mooie campagnes optuigen, wanneer recruitment en de operatie niet de neuzen dezelfde kant op staan, gaat dit niet succesvol zijn. Hetzelfde geldt dat je nog zulke mooie recruitment strategieën kun opzetten, als niemand jou als potentiële werkgever weet te vinden heb je hier helemaal niets aan. Dat de 3 factoren onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn is wel weer duidelijk.
Op duurzame wijze werven door deze drie organisatieonderdelen met elkaar te verbinden en hierdoor de ideale recruitmentmix bereiken.
Dit is mijn visie, maar hoe ervaren de verschillende bedrijfsonderdelen dit? Om dit verder uit te diepen ga ik in de komende 3 blogs op onderzoek uit. Ik ga praten met recruitment professionals, hiring managers en arbeidsmarktcommunicatiespecialisten. Hoe ervaren zij dit, wat werkt er goed, waar lopen ze tegenaan? Op deze manier wil ik meer inzicht krijgen in hoe alle partijen in de wedstrijd staan en hoe we ervoor kunnen zorgen dat wij allemaal eigenaarschap voelen over het recruitmentproces en onze bijdrage in deze duurzame hires claimen. De conclusies die ik trek uit deze bevinden verwerk ik in het laatste artikel van deze serie.
Ik ben super benieuwd wat hier naar voren gaat komen en hoe je als organisatie de ideale recruitment mix kunt samenstellen.